Les exportacions agroalimentàries de Catalunya creixen el primer semestre del 1

Les exportacions agroalimentàries de Catalunya creixen el 9,18% en valor i el 4,37% en volum entre el gener i el juny del 2020 en comparació amb el mateix període de l'any passat, segons els càlculs de l'empresa pública Promotora dels Aliments Catalans (PRODECA ), del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, a partir de dades provisionals de l’Agència Tributària.

Les xifres mostren part de la incidència de la pandèmia causada pel COVID-19, declarada l'11 de març del 2020 per l'OMS. Els seus primers efectes sobre les exportacions van aparèixer a les dades d’abril, quan la tendència de creixement va començar a desaccelerar-se respecte el 2019. Per altra banda, el rendiment del Comerç Exterior, al Maig, es va situar per sota dels resultats del mateix mes del 2019. No obstant això, la facturació global del primer semestre del 2020 (superior a cinc mil milions i quatre-cents mil euros ) és superior a la mateixa meitat del 2019 (més de quatre mil milions nou-cents mil euros), afavorida per les bones xifres del juny del 2020.

Notícia relacionada: PIB i economia a Catalunya com a estat independent

Basat en la relació valor/volum, el primer semestre del 2020 en comparació amb el mateix període de l’any anterior, ha crescut un 4,61%. Això demostra que, en conjunt, es comercialitzen productes de més valor, destacant l'increment percentual dels següents sectors: carn (14,02X%), fruites i verdures (12,38%) i olis vegetals (4,65%). I el peix (-20,05%), el vi i el cava (-8,53%) i el sector del Fine Food (-4,99%) han perdut valor durant la primera meitat.

Destinacions per a les exportacions agroalimentàries de Catalunya
Destinacions per a les exportacions agroalimentàries de Catalunya

Es manté el superàvit del comerç agroalimentari català

Catalunya va assolir, per primera vegada, el superàvit comercial agroalimentari durant la primera meitat del 2019, i el va consolidar en el global de l'any passat. En aquest primer semestre del 2020, el superàvit s'ha mantingut amb una taxa de cobertura del 112,94%. En tot, les exportacions de productes agroalimentaris han superat els cinc mil milions i quatre-cents mil euros, i les importacions, al seu torn, sumen aproximadament quatre mil milions vuit-cents mil euros.

La quota de cobertura, que fa el balanç d’exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, amb l 'augment del valor ens proporciona una visió de la competitivitat de les empreses catalanes i el seu atractiu comercial, així com la seva capacitat productiva i exportadora.

Notícia relacionada: Barcelona, ​​quarta ciutat europea més atractiva per 'fintech'

Les dades d'exportació en el període de gener a juny del 2020 destaca la importància estratègica, tant econòmica com social, del comerç internacional com un dels elements clau per a la recuperació dels efectes econòmics del COVID-19. L'alimentació és un sector que, en temps de crisi, continua sent el motor de l'economia catalana, demostrant la seva capacitat i vocació per continuar treballant davant les adversitats, en un context que canvia molt ràpidament.

Font: nota de premsa publicat per Generalitat de Catalunya